Birgit Valla om superterapeuter


http://www.psykologforeningen.no/Fag-og-profesjon/Fagblogger/Birgit-Vallas-kommuneblogg/Superterapeuter


Psykolog Birgit Valla skriver blant annet:


Siden 60-tallet har antallet terapimetoder vokst fra 60 til 400 og vi kan velge mellom 145 manualiserte behandlingsformer. Til tross for denne enorme innsatsen har man aldri greid å påvise at valg av metode utgjør en forskjell når det kommer til resultater i terapi. Det som derimot er med på å forklare forskjellen er terapeuten. Noen terapeuter får simpelthen mye bedre resultater enn andre, og nå har forskere omsider begynt å interessere seg for å finne ut hva som gjør noen terapeuter så gode.

Det unike
Det er få publiserte studier på dette foreløpig (dog noen), men Scott Millers gruppe i USA har begynt å intervjue de terapeutene som oppnår de beste resultatene for å se hva vi kan lære av dem. Det viser seg at de beste terapeutene kan flere måter å skape relasjoner til forskjellige klienter på, enn de gjennomsnittelige eller under gjennomsnittlige. Når du spør en superterapeut om hvordan han arbeider med for eksempel angstlidelser, ser han spørrende på deg. Han vil så spørre om du har et spesielt eksempel i tankene og ber deg komme med utfyllende informasjon om kontekst og omstendigheter. Superterapeuter er opptatte av det unike ved hver klient heller enn det generelle.
De benytter seg av nyansert og sterkt kontekstualisert kunnskap heller enn generelle regler og kognitive strategier og teorier.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s