BYGDEDYRET I HELSEVESEN OG HJELPEAPPARAT

 BYGDEDYRETS  KRAV:

 • Ikke skill deg ut.
 • Kjenn din plass i flokken.
 • Tving på plass igjen den som skjener ut.
 • Vis ikke følelser.
 • Innrøm aldri, og snakk ikke om, noe som er vondt eller vanskelig.
 • Vær kritisk mot alt nytt, fremmed og annerledes.
 • Døm på forhånd, dyrk etterpåklokskapen, og du får rett.
 • Forsvar alt og alle i bygda mot angrep utenfra.
 • Tilgi aldri, glem aldri.
 • Hakk løs på den som bryter disse reglene.Det er slik jeg ser for meg bygdedyret, men jeg tror ikke at det fins som en separat entitet. 

Det jeg tror, er at alle har et indre bygdedyr – en del av oss som kjenner til og følger bygdedyrets krav – ikke alltid, men noen ganger, helt automatisk, uten å vite det. Og jeg mener at vi bare kan endre den atferden når vi blir oppmerksom på den. 

Så jeg spør: 

Hender det at mennesker som trenger hjelp i helsevesenet og hjelpeapparatet møter hjelperes indre bygdedyr?  


Indirekte, om ikke direkte?Listen over bygdedyrets krav fant jeg i denne bloggen: 
Reklamer

4 kommentarer om “BYGDEDYRET I HELSEVESEN OG HJELPEAPPARAT

 1. Jeg har opplevd bygdedyret på godt og vondt, både hos meg selv og andreMen i denne sammenheng har jeg aldri tenkt på helsevesenets medarbeider har med seg sine bygdedyr.Noen vil kanskje kalle det hersketeknikker, men en kan kalle det hva man vil for vi har/er og vil bli utsatt for dette. Jeg vil svare et rungende JA på det spørsmålet dittDette var et meget godt innlegg

  Liker

 2. Takk for innspill, Løvetann! Du nevner noe viktig her – bygdedyret – «flokken» – har også sine konstruktive sider. Jeg skrev om bygdedyret som svar på et spørsmål jeg fikk av en utenlandsk psykolog på Twitter, og to ting slo meg:Det snakkes allltid om OFRE for bygdedyret. Jeg har ikke funnet noe om at noen selv tar ansvar for å ha vært en del av bygdedyret.Og kravene i denne lista likner på usynlige krav jeg mener å ha møtt hos «objektive», «evidensbaserte» yrkeshjelpere.

  Liker

 3. Vi kan vel ha noe av bygdedyret i oss alle sammen, alt etter som.Bygdedyret for meg i helsevesenet, ble et møte der hjelper begynte å snakke om svært private ting ang. mitt liv og mine nærmeste, som jeg ikke hadde fortalt noe om i løpet av den korte terapien. Guffen opplevelse.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s