Livsproblemer

Jeg kopierer dette fra http://ingridvaa.blogspot.no/2013/02/hva-betrakter-torlh-som-feilinformasjon.html  og gjør det til et eget innlegg:

Jeg nekter å bruke ordene «sykdom» eller «lidelse» i forbindelse med psykiske symptomer, og velger ordet «livsproblemer» i stedet. 

Psykiske livsproblemer er ofte symptomer på skader som et sykt samfunn har påført mennesker, for så å benekte skadene, usynliggjøre dem og gjøre dem til skadebærerens private skam. http://ingridvaa.blogspot.no/2011/11/jeg-var-et-offer-og-jeg-er-stolt.html 

Derfor mener jeg at ord som sykdom/lidelse/disorder er svekkende. De fritar samfunnet for ansvar, distanserer den enkelte fra sine livsproblemer og gjør vedkommende til objekt for hjelp som i verste fall viderefører samfunnets skader, benektelse, usynliggjøring og skamming. 

Jeg ser det slik at ordet «problemer» er styrkende/empowering. Den enkelte eier problemene, og problemer er noe som kan løses – av et selvstyrt individ, gjerne med hjelp av medmennesker som ser problemene, respekterer selvstyringen og kan bidra med nyttig informasjon og støtte når individet har behov for det og er klar til å ta imot. 

Har forresten ikke fått svar fra Tor Levin Hofgaard, formann i Psykologforeningen, på spørsmålet mitt: «Hva betrakter du som feilinformasjon? «

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s