Om å føle

Etter diktet til Tor Jonsson i forrige innlegg passer det å legge inn en lenke til «A Poet’s Advice to Students» av E. E. Cummings. Her er en fra den engelske bloggen min:


Et utdrag: 

«A lot of people think or believe or know they feel—but that’s thinking or believing or knowing; not feeling. And poetry is feeling—not knowing or believing or thinking.

Almost anybody can learn to think or believe or know, but not a single human being can be taught to feel. Why? Because whenever you think or you believe or you know, you’re a lot of other people : but the moment you feel, you’re nobody-but-yourself.»Og en rask oversettelse: 

«Mange mennesker tenker eller tror eller vet at de føler — men det er å tenke eller tro eller vite; det er ikke å føle. Og poesi er å føle — ikke å vite eller tro eller  tenke.

Nesten hvem som helst kan lære å tenke eller tro eller å vite, men ikke ett eneste menneskelig vesen kan lære å føle. Hvorfor? Fordi hver gang du tenker eller tror eller vet, er du mange andre mennesker : men i det øyeblikket du føler, er du ingen-annen-enn-deg-selv.»

Jeg legger ut dette med en anbefaling om å besøke to av bloggene på blogglisten min «gamle ugle» og «EN DEL AV MEG..«,

Reklamer

5 kommentarer om “Om å føle

  1. Takk for at du legger ut dette. Jeg kommer til å legge ut flere dikt som toucher dette temaet etter hvert. Føler meg som kjerringa mot strømmen innimellom, i min jakt på nærhet til følelsene, mao meg selv. Da er det godt å vite at det finnes andre kjerringer også, i sine egne strømmer.

    Liker

  2. Det er først nå på mine gamle dager at jeg begynner å forstå hvor viktig det var for meg å bli kjent med tankene til Cummings da jeg var tenåring. En psunn mann og ordkunstner som hadde hatt en fin oppvekst og som valgte «utenforhet» … var et godt forbilde.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s