Tor Jonsson: DEN UKJENDE.

Takk til @olehorvli som retweeted noe jeg hadde behov for i dag.

Og som samtidig viste meg at Lom folkebibliotek legger ut sitater fra Tor Jonsson. @JonssonTor

DEN UKJENDE.

Eg er ein mann som ingen kjenner.
For den eg er, gjekk støtt ein ukjend veg.
Far vel da, alle gode venner,
som berre kjenner han som aldri likna meg.

Meg kan ingen rose eller laste.
For ingen kjenner meg, og ingen kjem meg nær.
Så tei still, venner, så eg slepp å høyre
ros og ris for det eg ikkje er.

Men ein gong kjem vel alle venner
og fører meg til grava. Og så godt natt, god natt.
Men eg skal følgje med når de går heim frå laget,
da skrymtar eg i skuggane, i grenda går eg att.

Meg kan ingen grava ned, det er ingen som har kjent meg.
Det bur ein annan i meg, han åtte aldri ord.
Han lever att i andre og vandrar i sin himmel
på denne barndomsfagre og bombesprengde jord.

(fortsettelse i neste innlegg)

Reklamer

10 kommentarer om “Tor Jonsson: DEN UKJENDE.

 1. Limer inn en kommentar til diktet fra en annen blogg:»Litt stusslig synes jeg, menn en del av den dikt- syklusen som Tor Jonsson skrev om livet og døden. Men vi som er i live skal ha EN GOD DAG ! og «leve i nuet.» Ingen vet hva morgendagen bringer!»Uten kommentar.

  Liker

 2. En god dag, og leve i nuet…ja, det var vel noe av det jeg fikk høre fra en bekjent her forleden, og en vær må gjøre som det passer for seg, men her kan det aldri bli kun leve i nuet, det er for mye bagasje med, som drar seg med inn i både nuet og fremtiden, og det må jeg forholde meg til, enten jeg vil eller ikke, både følelsemessig og rent praktisk.Jeg synes ikke diktet i dens form er stusselig. For meg favner det noe, som er vanskelig å sette ord på, og jeg synes han skriver godt. Kanskej om det som ingen vil hverken høre eller se, da det blir for vanskelig?Fortsatt fin kveld til deg Ingrid.

  Liker

 3. Disse som er så opptatt av å leve i nuet … tenk så fint det hadde vært om de var mindre opptatt av å få andre til å leve i nuet? Jeg hadde også blitt litt mer overbevist om at det var sunt hvis folk bare kunne gjøre det uten å belære andre om det. Du og jeg, Bibbi … vi gjør det vi gjør. Og skriver om det. Uten å oppfordre andre til å gjøre det samme. Tenk så fredelig det ville være om det var «normalt»?

  Liker

 4. Input:fredlig?Jeg forbinner ikke deg med fredlig,Ingrid:du er en kriger!En snill kriger da,men likefullt en kriger.Ellers tok det diktet meg også.Slik godt beskrevet.

  Liker

 5. Mange takk, Anonym. Det satte jeg stor pris på. Jeg har nok en tendens til å velge uro framfor ro, kaos framfor orden på ett plan – samtidig som jeg strever med mange års sammfunnshjernevasket trang til å vike unna og glatte over og tro at flertallet har rett og at det flertallet ikke ser, ikke fins. Så jeg tar til meg ordet kriger – og et valg om å krige FOR, ikke mot. Krige for barn, og krige for den enkeltes rett til å befinne seg i sitt eget liv.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s