Jeg vil ikke slåss for å være jevnbyrdig

redigert 24.01.13
Linnea Regnlund la ut en artikkel i dag …
http://ett-annat-perspektiv.blogspot.se/2012/03/saker-som-kan-handa-om-man-bestammer.html

Og WSO-bloggen la ut dette:
http://wsoforening.blogspot.com/2012/03/ekspansiv-og-statisk-makt.html

Makt kan forstås som et statisk begrep og som et ekspansivt begrep. Ved statisk makt får den ene part mindre når den andre får mer. Ekspansiv makt handler derimot om at koordinering og økt gjensidighet mellom aktører fører til at alle får mer makt, og at summen av makt kan vokse. Når makt forstås som et ekspansivt begrep, unngås maktkampen – en kamp som brukerne mest sannsynlig vil tape, mener Sande.


Og jeg fikk assosiasjoner til dette: 

«Det skal ikke være slik at brukerne må slåss for å være jevnbyrdige.»


«Det skal ikke være slik» er et av tafatthetens hovedbannere. 

 «Noen må gjøre noe» er et annet. 

Selvstyrte alternativer er: 

«HVORDAN er det?»

«HVA kan jeg gjøre med det?»

«VIL jeg gjøre noe med det?»


Fra min plass i førersetet i mitt eget liv, med et fast grep om rattet, har jeg tatt et klart standpunkt: 

Jeg vil ikke slåss for å være jevnbyrdig i kontakt med helsevsenet.
Jeg vil heller ikke slåss for ansvar, verdighet, integritet, borgerrettigheter og selvstyring.

Jeg vil ikke slåss for disse verdiene fordi …
          I det øyeblikk jeg begynner å slåss for dem, mister jeg dem.
          Da mister jeg grepet på rattet. 
          Da overlater jeg til andre å donere verdiene til meg. 
          Og hva er donert ansvar, likeverd, verdighet osv verd?

          Ikke noe.

          Hva er det som blir skapt av donert ansvar, likeverd, verdighet osv?
          Underkastelse og utrygghet.

          Det som er donert kan bli tatt tilbake. 
          

HVA VIL JEG SLÅSS FOR?
Jeg vil slåss for å merke når det ikke er plass til jevnbyrdighet, ansvar, verdighet, integritet, borgerrettigheter og selvstyring i helsevesenet og hjelpeapparatet. 

Jeg vil slåss for å komme gjennom post-traumatiske stressreaksjoner etter gjentatte (velmente og ubevisste, må vite) straffereaksjoner fra helsevesenet – slik at jeg kan formidle det jeg merker i det offentlige rom. Siden mediene er sterkt preget av manglende interesse for dette, satser jeg på bloggesfæren i første omgang. 

Jeg vil delta i et løst, uformelt bloggnettverk av andre som gjør det samme. 

Jeg vil invitere andre bloggere til å legge inn lenker til relevante innlegg fra sine blogger i kommentarfeltene, slik at vi får belyst de samme problemene fra forskjellige synsvinkler.

Og jeg vil (om og om igjen) invitere fagfolk til å se på dette materiellet med åpne øyne, og jeg vil invitere forskere til å forske i dette materiellet:
     – Se på likhetene i kundeopplevelsene. 
     – Se på behovene som kundene gir uttrykk for. 
     – Spørre: Er det plass til disse behovene i  hjelpen som blir tilbudt i Norge i dag?

HURRA for Sunniva Ørstavik, som sier: «Altfor mye av diskusjonene om brukermedvirkning har handlet om endringer og forventninger til pasientenes nye brukerrolle og altfor lite om hva slags endringer som må skje hos fagfolk.»

Og HURRA for Birgit Valla, med takk til Sigrun for lenken:
http://www.psykologtidsskriftet.no/index.php?seks_id=109720&a=2
(Og et ønske til Valla: kan du være så snill å bruke ordet «selvstyring»?)

Reklamer

7 kommentarer om “Jeg vil ikke slåss for å være jevnbyrdig

 1. Takk, tusen takk for dette innlegget. Jeg er også svimmel for tida, og kvalm, og det du skriver her kan jeg overføre direkte til mine egne «greier». Selvstyring liker jeg utrolig godt. Bruker koblet til medvirkning skjærer i ørene mine. Kunder forbinder jeg med kommers og det smaker heller ikke så godt for meg. Men selvstyring, ja det liker og det går rett inn i menneskeretten det, tenker meg.Takk igjen.

  Liker

 2. Først vil jeg si: Så utrolig meningsfylt det er å lese det dere skriver! Jeg føler meg alltid forstått bare ved å lese. Det er så godt! Jeg takker igjen:)Har tidligere lest endel såkalte fagblogger, men orker ikke mer av det. Syns det er så overfladisk og «rådene» som ofte gis er selvfølgeligheter og platte.Syns også det er rart at såkalte fagfolk ikke ønsker å diskutere med bloggere som faktisk har greie på det de skriver om, som deg (dere).De ønsker muligens kun å lære hvor de selv kan få noe igjen for det i form av videreutdanning og slikt. Sånn som disse fastlegene…de som ikke ønsket på kurs om barnevold fordi de ikke fikk godkjent det som etterutdanning.Patetisk!Nok om det:)Ja, hvorfor skal vi sloss for å få det vi har rett på?Menes det virkelig at vi ikke sloss nok?Personlig må jeg holde meg borte fra psykisk helsevern. Blir bare så syk av det, og jeg skjønner ikke hvorfor de ønsker jeg skal bruke enda mer tid av mitt liv på å være så syk når jeg ikke behøver det.Det å skulle bli informert om «viktige» ting man MÅ gjøre for å bli frisk uten at noen _noen_ gang har spurt meg hva jeg allerede gjør, orker jeg ikke.-«Du må ut i frisk luft, det er bra for deg!» Vel…jeg trener hver dag jeg, og har gjort det de siste 12 årene. -«Du må sove om natten!»…Selvsagt prøver jeg det, sier vel seg selv?-«Du må tenke positivt!»…Ja? Hva tror de menneskene jeg har gjort i alle år da? Hva i alle dager tror de årsaken til at jeg lever er?Hvordan skal man få styring i et miljø som kommanderer andre voksne mennesker? Ingen er åpne for diskusjon.

  Liker

 3. Takk for fin og klok respons, Ane. Jeg strever litt med «høydeskrekk» og svimmelhet og har ikke så mange ord akkurat nå; det kommer mer etter hvert. Jeg er ofte innom den vakre bloggen din og kikker, forresten …

  Liker

 4. Takk:)Er lenge siden jeg oppdaterte der, men den er nå der, og ikke så verst syns jeg heller. Tenk jeg kan si det:) Takket være mennesker som dere,kan jeg _si_ at jeg også er flink til noe!:)

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s