Hvordan gjør jeg en "ikke"?

Et av fyndordene 
til grunnleggeren av ikkevoldskommunikasjon er 
 «Du kan ikke gjøre en ikke».

Jeg kom til å tenke på det da jeg leste denne artikkelelen 
 i erfaringskompetanse.no:Og jeg limer inn mine kommentarer til artikkelen her:
(jeg fikk ikke lagt dem inn etter artikkelen, 
så der er det bare en lenke hit) 


Fin artikkel. Og jeg har samtidig et stort problem med overskriften: «Ikkje få skuldkjensle».

Hvordan gjør jeg en «ikke»? Har jeg gjort en feil hvis jeg allerede har fått skyldfølelse?

Slik jeg ser det, er «ikke» like skyldutløsende som «hvorfor?».

Jeg ser at denne oppfordringen er lagt i Eva Svendsens munn av Astrid Borchgrevink Lund.

Det Svendsen sier er: «Men det som ser ut til å gjelde alle, er at dei ikkje må bli møtt med spørsmål om kvifor du ikkje gjorde slik eller slik i den gitte situasjonen. Dette skaper berre skuldkjensle.» Og det er en oppfordring til de som skal hjelpe, og ikke til de som trenger hjelp.

Jeg har et spørsmål til Astrid Borchgrevink Lund: Hvordan kunne en klar melding om ikke å påføre skyldfølelse bli forvandlet til en oppfordring om ikke å få det? (Jeg kunne spurt «Hvorfor forvandlet du en klar melding …», men så slem er jeg ikke.)

Og et spørsmål til Eva Svendsen: Hva mener du om at budskapet ditt ble satt på hodet?

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s